Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ - ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ. ΤΑΞΕΙΔΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ .


 ============================================

ΔΡΥΑΛΙ -ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ

-----------------------------------------------------------------------------
ΔΡΥΑΛΙ- ΦΩΤΕΙΝΙΑ -ΤΖΕΦΕΡΙΑΝΙΚΑ
============================== 
ΔΡΥΑΛΙ -ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΛΙΟΥ 
==========================
-

----------------------------------------------------------------------


===================================

ΔΡΥΑΛΙ -  ΕΟΡΤΗ  ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ
==============================================
Ο  ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ  ΚΟΛΠΟΣ  ΤΗΣ  ΑΡΧΑΙΑΣ  ΤΕΥΘΡΩΝΗΣ -
ΚΟΤΡΩΝΑΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ 
==============================================


ΔΡΥΑΛΙ -  ΣΕ ΚΑΤΟΨΗ Η  ΑΚΤΗ.
=================================== 

ΔΡΥΑΛΙ -  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΚΤΗ.
 =====================================================
ΔΡΥΑΛΙ -  ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΦΩΤΕΙΝΙΑ
 =================================================
ΔΡΥΑΛΙ -  ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΦΩΤΕΙΝΙΑ
 ================================================

 ΔΡΥΑΛΙ -  ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΦΩΤΕΙΝΙΑ
 ======================================================

 ΔΡΥΑΛΙ -  ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΦΩΤΕΙΝΙΑ
 ================================================
 
 ΔΡΥΑΛΙ - ΕΝΑ  ΤΜΗΜΑ  ΤΗΣ  ΟΜΟΡΦΗΣ  ΦΥΣΗΣ.
 ===============================================
ΕΙΣΟΔΟΣ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ   ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ
ΑΡΓΛΙΑ ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ
--------------------------------------------------------------  ----------------------------------------------------------------------------------


ΔΡΥΑΛΙ - ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-
ΣΤΟ  ΠΑΛΑΙΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ  ΣΑΛΙΑ - ΤΩΝ  ΣΑΛΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ-
ΕΝΑΣ  ΧΩΡΟΣ  ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΝ  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΝ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΝ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ  ΓΙΑ  ΣΧΕΤΙΚΗ  ΜΕΛΕΤΗ .  
===========================================
-
ΔΡΥΑΛΙ -  ΜΕΡΟΣ  ΑΚΤΗΣ
----------------------------------------------------------------------------- 

ΕΛΑΙΟΜΑΖΕΜΑ
============================================================
============================================================

ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΑΡΓΥΛΛΙΑ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ - [ ΑΡΧΑΙΑΣ  ΤΕΥΘΡΩΝΗΣ ].
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΗΛΙΑ  ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ 
{ Από  τον  Οικισμό Αργυλιά του Δήμου Ανατολικης Μάνης}.


ΕΝΑΣ  ΑΡΧΟΝΤΑΣ  ΤΗΣ  ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ - ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ  ΤΗΣ  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ  ΤΟΥ  ΟΠΟΙΟΥ  ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ  ΚΑΙ ΕΠΕΒΑΛΑΝ  ΣΤΟΥΣ  ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ  ΤΟΥ  ΤΟΝ  ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ  ΣΤΟ  ΠΡΌΣΩΠΟ ΤΟΥ.

ΟΙ  ΑΡΕΤΕΣ  ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ  ΕΙΧΑΝ  ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ  ΣΕ ΑΥΤΟΝ  ΤΗΝ  ΙΔΙΟΤΗΤΑ
ΤΟΥ  ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ - ΤΟΥ  ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ  ΣΤΙΣ  ΔΙΕΝΕΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ  ΤΩΝ  ΓΝΩΣΤΩΝ  ΚΑΙ  ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ  ΣΤΗΝ  ΕΠΟΧΗ  ΤΟΥ, ΓΙΑ  ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ  ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ  ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ  ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΧΗ  ΤΟΥ.

  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ  ΠΟΥ  Η  ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΤΟΥ  ΚΡΑΤΟΥΣ  ΗΤΑΝ  ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ. [ ΥΠΑΡΧΗ  ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ  ΣΥΜΦΩΝΑ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΟΠΟΊΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ  ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ  ΙΣΧΥΡΩΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΗΛΙΑΚΗ  ΜΑΝΗ  ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ  ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ, ΜΕΛΗ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΤΑ  ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ  ΝΑ  ΔΙΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ  ΧΩΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ, ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ  ΚΑΙ  ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ  ΣΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΤΟΥΣ  ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΒΑΚΤΗΡΙΑΝ - ΜΑΓΚΟΥΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΛΕΩΤΣΑΚΟΥ - ΓΝΩΣΤΗ  ΩΣ  ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΟΣ.

 ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ  ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΗΝ  ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΗ ΜΑΓΚΟΥΡΑ  ΟΥΔΕΜΙΑ   ΕΠΙΘΕΣΗ  ΕΓΕΝΕΤΟ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΥΤΗΝ  ΚΑΙ  ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ  ΤΡΟΠΟΝ ΑΥΤΟΣ  ΠΕΡΝΟΥΣΕ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ  ΠΕΡΙΟΧΗ  ΜΕ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ. 

ΒΕΒΑΙΑ  Η ΩΣ  ΑΝΩ  ΒΑΚΤΗΡΙΑ  ΕΠΕΒΑΛΕ  ΤΗΝ  ΕΙΡΗΝΗ ΟΧΙ  ΜΟΝΟΝ   ΜΕ  ΤΟΝ  ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΑΥΤΗΣ, ΑΛΛΑ  ΚΑΙ  ΔΙΟΤΙ  ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ  ΗΤΑΝ  ΓΝΩΣΤΟ  ΟΤΙ  ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ

ΒΕΒΑΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΩΤΕΡΩ ΙΔΙΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ  ΒΑΚΤΗΡΙΑΣ  ΤΟΥ  ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΟΣ,  ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ  ΕΦΕΡΕ  ΜΙΑ  ΠΟΛΥ   ΜΙΚΡΗ  ΟΜΑΔΑ ΑΡΧΗΓΩΝ  ΙΣΧΥΡΩΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΤΟΤΕ ΔΗΛΑΔΉ  ΠΟΥ  Η ΔΥΝΑΜΗ  ΤΩΝ  ΙΣΧΥΡΩΝ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ  ΣΤΗΝ  ΜΑΝΗ   ΠΡΟΗΓΕΙΤΟ  ΚΑΙ  ΑΥΤΗΣ  ΤΟΥ   ΚΡΑΤΟΥΣ. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------


 ΑΡΓΥΛΙΑΑ  -  ΑΚΤΗ.
----------------------------------------------------------------------------- 
ΑΡΓΥΛΙΑΑ  -  ΑΚΤΗ.
----------------------------------------------------------------------------


 

ΑΡΓΥΛΙΑΑ  -  ΜΕΡΟΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ
----------------------------------------------------------------------------
ΕΟΡΤΗ  ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΣΤΟΝ  Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ
 ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΣΤΟΝ  ΟΡΙΝΟ  ΧΩΡΟ   ΜΑΚΡΥΝΑΡΟ ΑΝΩΘΕΝ  ΤΟΥ 
ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΑΡΓΥΛΙΑ .
-------------------------------------------------------------------------------
ΕΟΡΤΗ  ΑΓΙΟΥ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΣΤΟΝ  Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ
 ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΣΤΟΝ  ΟΡΙΝΟ  ΧΩΡΟ   ΜΑΚΡΥΝΑΡΟ  ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΟΥ  ΤΥΠΟΥ -ΔΟΜΗΣ   ΑΝΩΘΕΝ  ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ  ΑΡΓΥΛΙΑ .

-----------------------------------------------------------
-
ΑΡΓΥΛΙΑΣ - ΜΕΡΟΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ
------------------------------------------------------------------------------


ΑΡΓΥΛΙΑΣ  -  ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ
--------------------------------------------------------------------

 ΑΡΓΥΛΙΑΣ  -  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ  ΟΙΚΙΕΣ - 
ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ
------------------------------------------------------------------------



-
ΑΡΓΥΛΙΑΣ  -  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ  ΟΙΚΙΕΣ - 
ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ
------------------------------------------------------------------------



ΑΡΓΥΛΙΑΣ  -  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ  ΟΙΚΙΕΣ - 
ΑΝΑΤΟΛΗ  ΗΛΙΟΥ

------------------------------------------------------------------------

========================================================== 
ΝΑΥΠΛΙΟ, ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΜΑΝΗ, ΠΑΤΡΑ
ΜΑΝΗ
Ξεκινώντας από το γραφικό παραθαλάσσιο Γύθειο θα πάρετε τον δρόμο για το Μαυροβούνι, ανοιχτή παραλία με ξενοδοχεία και κάμπινγκ. Αλλες αξιόλογες παραλίες είναι το Βαθύ και ο Αγέρανος. 
Η συνέχεια της διαδρομής θα σας φέρει στο Σκουτάρι και τον Κότρωνα (μικροί οικισμοί με ελιόφυτους κολπίσκους). Ακολουθήστε τον δρόμο που οδηγεί στο Ταίναρο, τη Βάθεια, τον Γερολιμένα, το Σταυρί και αναζητήστε την αίσθηση της απόλυτης ερημιάς στο ακρωτήριο Ταίναρο (το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Αδη). Μια στάση στα σπήλαια του Δυρού για την απαραίτητη βαρκάδα και επόμενος σταθμός η Αρεόπολη, η μικρή πολιτεία που οροθετεί τη λακωνική από τη μεσσηνιακή Μάνη. Μια βόλτα στην Αρεόπολη με τα καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα και τα πέτρινα σοκάκια και μετά βουτιές στις εντυπωσιακές παραλίες στο Λιμένι και στο Καραβοστάσι. 

Μισή ωρίτσα αργότερα μια σειρά πετρόχτιστων χωριών μας καλωσορίζουν στη Μεσσηνία: Αγιος Νίκωνας, Θαλάμες, Λαγκάδα. Στη συνέχεια ο δρόμος κατηφορίζει και πάλι προς τη θάλασσα. Φτάνοντας στη Στούπα θα δείτε στ αριστερά σας τα χαρακτηριστικά μανιάτικα σπίτια του Λεύκτρου. Το χωριό βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν τα αρχαία Λεύκτρα και εγκαταλείφθηκε σιγά από τους κατοίκους του που μετακόμισαν στην παραθαλάσσια Στούπα. 

Τα τελευταία χρόνια έχει ζωντανέψει και οι νέοι ιδιοκτήτες των σπιτιών τα αναστυλώνουν με παραδοσιακό τρόπο. Εδώ βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Υπαπαντής με σημαντικές αγιογραφίες, αλλά και το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Πέστροβας, ο... αποτυχημένος συνεταιρισμός του Καζαντζάκη και του Αλέξη Ζορμπά.

Στην παραλιακή Στούπα θα βρείτε ίσως το πιο χαριτωμένο χωριό της Μάνης. Τα σπίτια και τα περιβόλια φτάνουν μέχρι την παραλία, όπου απλώνονται τα καφενεία και οι ταβέρνες. Δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της περιοχής συγκεντρώνει το καλοκαίρι πλήθη παραθεριστών που απολαμβάνουν το κολύμπι στη γοητευτική παραλία της Καλόγριας. Κοντά στη Στούπα βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου. 

Ζητήστε από τους ντόπιους να σας δείξουν τον δρόμο για την παραλία Πλάκες. Το όνομα δεν είναι τυχαίο. Η παραλία δεν έχει βότσαλα ή άμμο, τεράστιες πλάκες απλώνονται από τα βράχια μέχρι το κύμα και φιλοξενούν τους τυχερούς που απολαμβάνουν το μπάνιο τους. Στον βράχο βρίσκεται η είσοδος σπηλιάς που λέγεται πως καταλήγει στα σπήλαια του Δυρού. Λίγα χιλιόμετρα μετά τη Στούπα θα συναντήσετε το πιο αξιόλογο χωριό της μεσσηνιακής Μάνης. Η Καρδαμύλη σας υποδέχεται με μια μοναδική εικόνα. 

Στην κατάληξη της χαράδρας του Βιρού, οι μανιάτικοι πύργοι της παλιάς γειτονιάς στέκονται μισοερειπωμένοι. Στο βάθος οι κορυφές του Ταϋγετου στολίζονται με χιόνια ακόμα και τον Αύγουστο. Το σύγχρονο χωριό απλώνεται χτισμένο στις δύο πλευρές του δρόμου, κατακόκκινες μπουκαμβίλιες στολίζουν τους τοίχους των πέτρινων σπιτιών με τα σκαλιστά σιδερένια μπαλκόνια.
Αν αντέχετε την πεζοπορία, θα πάρετε το μονοπάτι που κρύβεται στο φαράγγι του Βιρού και θα σας φέρει ύστερα από δυόμισι περίπου ώρες στις πηγές του Βιρού ποταμού. Εδώ ο Ταϋγετος αγριεύει και το φαράγγι γίνεται δυσκολοδιάβατο. Πίσω στην Καρδαμύλη λοιπόν για να επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Φανερωμένης στο κοντινό Πετροβούνι, τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το περίτεχνα στολισμένο καμπαναριό, τον πύργο του Μούρτζινου και το νησάκι Μερόπη στην είσοδο του μικρού κόλπου, όπου θα δείτε τα ερείπια ενετικού κάστρου. Η Καρδαμύλη είναι από τα πιο τουριστικά χωριά της Μάνης. Θα κολυμπήσετε στην παραλία με τα κάτασπρα βότσαλα έξω από το χωριό και στο μικρό λιμάνι θα φάτε και θα διασκεδάσετε σε όμορφες ταβέρνες και μπαράκια που στεγάζονται σε παλιά πέτρινα σπίτια. Κοντά στην Καρδαμύλη θα ανακαλύψετε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής. Οπως αυτή του Φονιά, που σας προκαλεί να κολυμπήσετε γύρω από τον τεράστιο βράχο που ακουμπάει στην ακρογιαλιά.
Μια ξεχωριστή διαδρομή είναι αυτή που θα σας φέρει στις πλαγιές του Ταϋγετου. Εδώ, στα ορεινά χωριά Σαϊδόνα και Καστανιά θα ανακαλύψετε την άλλη όψη της Μάνης. Ανασαίνοντας βαθιά τον μυρωμένο δροσερό αέρα θα περπατήσετε σε μονοπάτια που σκιάζονται από θεόρατες καστανιές και θα ξεκουραστείτε σε σκιερές πλατείες.
Η ήπια ομορφιά των χωριών της μεσσηνιακής Μάνης δίνει τη θέση της στα πρώτα προάστια της Καλαμάτας. Μπορείτε να κάνετε μια στάση για μπάνιο είτε στον Αλμυρό (beach bar, βότσαλο και νεολαία) είτε στην αμμουδιά της Σάντοβας (επίσης με δυνατά beach bars) είτε προς Αβία, ακρογιάλι, Κιτριές (ήσυχα, χαμηλών τόνων καλοκαιρινά θέρετρα με βοτσαλωτούς κολπίσκους μέσα στις ελιές). Η Κορώνη είναι από τις ωραιότερες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας. Μετά τη βόλτα στο ενετικό κάστρο, στάση για ούζο στο γραφικό λιμανάκι και μπάνιο στην απλωτή παραλία που απλώνεται στη σκιά του κάστρου. Σειρά έχουν οι υπέροχες παραλίες της Φοινικούντας, Χαρουπιά και Μαυροβούνι (με αμμόλοφους και σέρφερ) και το εντυπωσιακό κάστρο της Μεθώνης με το οκταγωνικό Μπούρτζι. Το βραδάκι θα καταλήξετε στην Πύλο για φαγητό και ποτό με θέα το Νιόκαστρο.
Τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου έχουν ξεχωριστή ομορφιά και μοναδικές εναλλαγές τοπίων. Η πρώτη στάση μετά την Πύλο είναι η διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, με το Παλαιόκαστρο να την ατενίζει από ψηλά. Συνεχίζοντας προς τα βόρεια μπορείτε να κάνετε μια στάση στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορος, πριν αρχίσετε την εξερεύνηση των εξαιρετικών ακτών που βρίσκονται στα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου. Από τις παραλίες στο ύψος της Κυπαρισσίας ξεχωρίζουν ο Καρτελάς και το Σανί. Πιο βόρεια μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Γιαννιτσοχώρι (σέρφερ, κάμπινγκ και καντίνα), τη Ζαχάρω (πολυκοσμία και beach bar), τον Καϊάφα (άμμος, καλαμιές, πεύκα και καντίνα), το Επιτάλιο (ήσυχη με λίγα τροχόσπιτα και ένα νόστιμο μεζεδοπωλείο) και τις Θίνες (beach bar πάνω στην άμμο). Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη για να επισκεφθείτε την Αρχαία Ολυμπία και τα νέα μουσεία. Συνεχίζοντας προς την Πάτρα θα περάσετε από την Καλογριά, μια από τις ομορφότερες αμμουδιές της περιοχής, όπου εκτός από το κολύμπι μπορείτε να κάνετε και φυσιολατρικούς περιπάτους στο δάσος της Στροφιλιάς, ένα από τα πιο σπάνια της Ελλάδας.
Τελευταίο αξιόλογο κομμάτι της διαδρομής αυτό που βρίσκεται μεταξύ Πάτρας και Αιγίου. Πριν ξεκινήσετε όμως τη διαδρομή από την Πάτρα κάντε μια στάση σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια της πόλης για να απολαύσετε υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις. Απλές συνταγές, όπως καγιανά και χωριάτικα ζυμαρικά, με τη γλυκιά συνοδεία της μαυροδάφνης θα σας ταξιδέψουν σε έναν υπέροχο γαστρονομικό κόσμο. Μη ξεχάσετε να ζητήσετε ντόπιο ζυμωτό ψωμί αλλά και λαδωτό γαύρο. Και είστε έτοιμη να ξεκινήσετε τη διαδρομή. Η αχαϊκή ακτογραμμή από το Ρίο μέχρι την Ακράτα συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Κατά μήκος της παλιάς και της νέας εθνικής οδού, οι επαρχιακοί δρόμοι σας βγάζουν σε όμορφες βοτσαλωτές παραλίες μπροστά από γραφικά χωριουδάκια όπου οι ψαροταβέρνες και οι καφετέριες φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το Αίγιο, αξίζει μια βόλτα κυρίως χάρη στην αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου με τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια που στέγαζαν τις παλιές σταφιδαποθήκες. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Ταξιαρχών (12 χλμ. από την πόλη) και να δοκιμάσετε τη ροδοζάχαρη, το φημισμένο γλυκό του κουταλιού που παρασκευάζουν οι μοναχοί της.
Που θα μείνετε;

  • Στη Μάνη: στον Γερολιμένα στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Κυρίμαι (27330 54288), στην Αρεόπολη στο Κάστρο Μαϊνη (27330 51238), στο Οίτυλο στο Limeni Village (27330 51111), στο Porto Vitilo (27330 59220), στο Νέο Οίτυλο στον πέτρινο ξενώνα Ελιξήριον (27330 59275), στην Καρδαμύλη στα διαμερίσματα Νότος (27210 73991) και Ελιές (27210 73140). 
  •  
  • Στο Γύθειο: στα πέτρινα μπανγκαλόους Cavo Grosso (27330 22897), στα διαμερίσματα Saga (27330 21358), στον Πύργο Δυρού στο ξενοδοχείο Sole e Mare (27330 52240). 
  •  
  • Παράλια Αχαϊας: Στο Verde Al Mare (26930 31111) στην Καλογριά, στο Florida Blue Bay (2610 931279) στον Ψαθόπυργο, στο Grecotel Lakopetra Beach (26930 51713) στην αμμουδιά της Λακκόπετρας.

==========================================================