Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ - ΕΝΑΣ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

 
 
«H τέχνη είναι καημός και λύτρωση γι αυτόν που ταυτίζεται είναι ένας συνεχής διάλογος με το υλικό
που οι άλλοι, αν έχουν ανοικτά τα μάτια της ψυχής
ακούνε κανένα ψίθυρο»

Γιάννης Μανιατάκος 


 
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ 
ΑΝΘΡΩΠΟΣ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ  ΤΗΣ  ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ  ΜΕΓΙΣΤΗ  ΗΘΙΚΗ  ΚΑΙ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ  ΑΡΕΤΗ, ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ   ΑΡΧΑΙΑ  ΤΕΥΘΡΩΝΗ ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ. Η  ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ  ΔΙΕΚΟΠΗ -  ΕΠΑΥΣΕ   ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ  ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΠΟΡΙΑ  ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΧΏΡΗΣΕ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΟΥΡΑΝΟ –ΕΚΕΙ  ΣΤΟΝ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΟΣΜΟ. ΟΜΩΣ  ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ  ΖΕΙ στις ΚΑΡΔΙΕΣ ΌΛΩΝ  ΤΩΝ  ΑΝΘΡΩΠΩΝ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟΝ  ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  Η ΜΕΣΑ  ΑΠΟ ΤΗΝΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΤΗΣ  ΤΧΝΗΣ ΤΟΥ.

Η  ΚΗΔΕΙΑ  ΤΟΥ  ΑΓΑΠΗΤΟΥ  ΜΑΣ  ΓΙΑΝΝΗ  ΘΑ  ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΕΤΗΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟ  ΦΛΟΜΟΧΩΡΙ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ
 ΤΗΝ  18ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017


------------------------------------------------------------- -


 
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ 
ΜΕ  ΔΥΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ

ΟΓιάννης Μανιατάκος είναι ένας σπουδαίος, πρωτοπόρος εικαστικός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη γλυπτική, τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Από τη δεκαετία του 1960 βουτά στην θάλασσα και ζωγραφίζει με λάδι στο βυθό, ζώντας και δημιουργώντας ανάμεσα στα πλάσματα του πελάγους. Πίνακες που στάζουν αλμύρα και αγάλματα που ακτινοβολούν ήλιο, εκεί άλλωστε τα δούλευε κάτω από τις εκτυφλωτικές λιακάδες του ελληνικού καλοκαιριού.

...........................................................................................................................

ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ
Με κάποια από ταΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
----------------------------------------------------------------------------
Θυμάμαι τους γονείς μου με καλοσύνη. Ήταν αγρότες και μας μεγάλωσαν μέσα στην Κατοχή και στον Εμφύλιο. Ευτυχώς είχαν πρόβατα τότε και επιβιώσαμε- αλλιώς θα είχαμε πεθάνει από την πείνα.

 
Έργο του Γιάννη Μανιατάκου που απεικονίζει τη μάνα του στο κρεβάτι του νοσοκομείου, λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. -
 

   
-Ο Καθηγητής-Γλύπτης-Ζωγράφος Γιάννης Μανιατάκος, ο μακροβιότερος διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου, ο «δάσκαλος» όπως ήθελε να τον αποκαλούν, δεν είναι πια κοντά μας.
  Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης, το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Το 1971 διορίστηκε  Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάζει την ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και για τον ήλιο του νησιού της Τήνου. Έχει μείνει εκατοντάδες ώρες στο βυθό ζωγραφίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα υποβρύχια τοπία του Αιγαίου. Κι ακόμη, χιλιάδες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο  έπλαθε τα αγάλματά του. Η γλυπτική του θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στις σημειώσεις του: « Την Γλυπτική την θεωρώ ανθρωποκεντρική και έφηβη. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της Φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα του κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, που δεν είναι η σάρκα.»


..............................................................................

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό  Συμβούλιο του Συλλόγου μας, εκ φράζοντας  το σύνολον των Μελών του Συλλόγου μας και με την βεβαιότητα ότι εκφράζει και το σύνολον των καταγομένων από την περιοχή  της Αρχαίας Τευθρώνης  ΔΗΛΩΝΕΙ  ΤΑ  ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ  στην  οικογένεια  του Αγαπητού μας ΓΙΑΝΝΗ. Το έργο του αγαπητού μας Γιάννη  και η μέγιστη Ηθική  και Πνευματική Αρετή  του θα καταστήσουν την Μνήμη του αιωνία.
 
                                              ΠΕΙΡΑΙΑ  17  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ2017
                         
                                      ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο  ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ.
Λεωνίδας Π. Τζεφεράκος          Πουλ. Λεκκάκος            Δημήτριος Κοφινάς.
 
 
 
                                                          .................................................


 ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ
---------------------------------------------------------------------------------
ΣΕ  ΥΜΝΟΥΜΕ ...
==========================================
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ
=============================================
 
ΚΑΠΟΙΑ  ΕΡΓΑ  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ
-----------------------------------------------
 
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ 
 
--------------------------------------------------------------------
-
 
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ 
 
--------------------------------------------------------------------
 ======================= -
Ο Γιάννης Μανιατάκος έχει δύο μεγάλες αγάπες: την τέχνη και τη θάλασσα. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου και γλύπτη που φιλοξενείται αυτή την περίοδο στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία το αποδεικνύει. Τίτλος της: «Από τα Βάθη της Θάλασσας στην Ομορφιά της Γυναίκας».
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Αθήνα σε τόσο μεγάλη έκταση δημιουργίες του. Πρόκειται για περισσότερα από 40 ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε στο βυθό της θάλασσας και 30 περίπου λιτά αγάλματα ποικίλων διαστάσεων σε μπρούτζο ή γύψο. Μισός σχεδόν αιώνας έχει περάσει από τότε που ο 80χρονος σήμερα Γιάννης Μανιατάκος κατεβαίνει στο βυθό της θάλασσας (1967-2015) και αποτυπώνει στο τελάρο τα κρυμμένα μυστικά του. Αυτή η εμμονική καταγραφή υποθαλάσσιων τοπίων τον καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ φωτογραφίες για να κάνει πιο εύκολη τη δουλειά του. Ένα βίντεο που συνοδεύει την έκθεση, σκιαγραφεί τις συνθήκες παραγωγής αυτών των δημιουργιών.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 Η θάλασσα με προσέλκυσε από μικρό παιδί. Είχα μια μάσκα ασφυξιογόνα, έκοψα το σπιράλ, τάπωσα την τρύπα με φελλό και λίγη πίσσα και βουτούσα ψάχνοντας για δολώματα για να βάλω στο ψάρεμα. Τότε λοιπόν, ως μαθητής στο Γύθειο, ανακάλυψα ότι ο βυθός ήταν γεμάτος με πολεμικά απομεινάρια των Γερμανών. Το 1951 ήρθε ένας ψαροντουφεκάς και μου έδωσε μια κανονική μάσκα, του έβγαζα ψάρια, ήταν τότε παρθένα η θάλασσα και απονήρευτα τα ψάρια, και τα μοιραζόμουν μαζί του. Έβλεπα λοιπόν το βυθό, γυρνούσα σπίτι και έφτιαχνα τους πίνακας που απεικόνιζαν ό, τι είχα δει.
 
                                                                         

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ.
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΜΕΣΑ  ΣΤΗ  ΘΑΛΑΣΣΑ
-----------------------------------------------------------------

ΤΟΥ    ΓΙΑΝΝΗ  ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΥ 
 
Λαμβάνω πολύ υπόψη μου το φως του ήλιου. Όλα τα γλυπτά που εκτίθενται στην έκθεση είναι καμωμένα και τελειωμένα στο φως του ήλιου. Τα έβγαζα στην βεράντα, το καλοκαίρι και δούλευα ατελείωτες ώρες. Να βλέπεις ένα σημάδι που έχω εδώ στο κεφάλι; Είναι από καρκίνο του δέρματος που το έπαθα από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Οι «κοπέλες» μου είναι μεσογειακές, ηλιογέννητες γυναίκες. Ωραίες γιατί είναι στη ώρα τους, ικανές να συνεχίσουν το ανθρώπινο είδος. Η αλήθεια είναι ότι με τα χρόνια χαλάει το φως του σώματος μας. Κι εγώ δεν είμαι πια όπως ήμουν στα 30 μου. Και κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να βλέπεις το άγαλμα μου και να αγάλλεσαι. Ο καθένας βέβαια μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά άλλωστε η τέχνη για να υπάρχει χρειάζεται να θηλάσει το γάλα της ελευθερίας.  Εγώ θηλάζω την ανθρωποκεντρική γλυπτική, εκείνη που αποτυπώνει την ωραία γυναίκα.
Όπως και στη γλυπτική έτσι και στη φωτογραφία προσπαθώ να αποτυπώσω το πνεύμα του ανθρώπου. Στα μάτια φαίνονται πολλά αλλά πάντα το φως παίζει το δικό του καθοριστικό ρόλο. Πάντα το φως μας δείχνει την αλήθεια.
 ----------------------------------------------------------------------
Είναι ένας ζωγράφος-δύτης, ένας μείζων γλύπτης και μια εξέχουσα φιγούρα δασκάλου που παρέμεινε με αυτή του την ιδιότητα πάνω από τριάντα χρόνια στο νησί της Τήνου, ως διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο. Πρόκειται για μια σημαντική περίπτωση μοναχικού δημιουργού, που προτεραιότητά του στάθηκε η κοινωνική προσφορά και η εκπαιδευτική δραστηριότητα παράλληλα με την θρησκευτική προσήλωση στην εξάσκηση της τέχνης του. Έτσι, ποτέ δεν αφιέρωσε χρόνο στην προβολή και τη δημόσια παρουσίαση του έργου του. Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα υπήρξε το γλυπτό του Δημητρίου Φαληρέα, το οποίο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης και κοσμεί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
                                                       -

==============================================
-Έχει μείνει εκατοντάδες ώρες στο βυθό ζωγραφίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τα υποβρύχια τοπία του Αιγαίου. Το αλάτι και το νερό συνοδεύουν ακόμη αυτά τα έργα. Είναι παρόντα. Αντίστοιχα πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο έπλαθε τα αγάλματά του. Η γλυπτική του θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Όπως αναφέρει ο ίδιος στις σημειώσεις του: «Την Γλυπτική την θεωρώ ανθρωποκεντρική και έφηβη. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί, πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της Φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα του κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, που δεν είναι η σάρκα».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΑΚΟΣ
Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης το 1935. Σπούδασε γλυπτική με κρατική υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τ., την οποία τελείωσε το 1965. Το 1971 διορίστηκε διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001 που συνταξιοδοτήθηκε. Από το 1967 μέχρι σήμερα κατάφερε να συνδυάζει την ζωγραφική και τη γλυπτική με την αγάπη του για τη θάλασσα και για τον ήλιο του νησιού της Τήνου.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος. τηλ.: 210-3246164
Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 9π.μ. με 4μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. με 3μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 9 Μαΐου

--------------------------------------------------------------------