Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΛΕΚΚΑΣ ΔAΜ.ΛΕΚΚΑΚΟΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - ΕΞΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΓΕΙΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΑΝΕΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ...

ΛΕΚΚΑΚΟΣ  ΛΕΚΚΑΣ  ΤΟΥ  ΔAMIANOY -
Η ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΧΩΡΗΣΕ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΓΕΙΑ ΒΙΟΠΟΡΙΑ ΤΟΥ,
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΖΕΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ
ΟΛΩΝ  ΠΟΥ  ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ  ΤΟΝ  ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ.
.........................................................................................

ΑΓΙΟΣ  ΑΛΕΞΝΔΡΟΣ
-----------------------------------------

-

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ  ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΣΤΟΥ  ΜΑΣ
{ Προσδοκώ Ανάσταση Νεκρών και
Ζωή του Μέλλοντος .....}.
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ.


-
ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ .................
-------------------------------------------------- 

ΣΕ  ΥΜΝΟΥΜΕ ..........
-----------------------------------------------------------

ΛΕΚΚΑΣ   ΔAΜΙΑΝΟΥ ΛΕΚΚΑΚΟΣ, ένας  σπουδαίος και σημαντικός  Άνθρωπος [ με κεφαλαίο Α], γεννήθηκε στον  Οικισμό  Φλομοχώρι του Δήμου   Ανατολικής Μάνης, με περίσσεια  Ηθική  αρετή και μεγάλη φυσική δύναμη, δύο ανθρώπινες αρετές, οι οποίες διαμορφώνουν την φυσική ύπαρξη φυσικού προσώπου του ανθρώπου σε πραγματικό άνθρωπο, δηλαδή όπως τον δημιούργησε ο Μέγιστος  Δημιουργός του ανθρώπου, κατ` εικόνα και  ομοίωση αυτού, εκπληρώνοντας τον  ρόλο  του φιλάνθρωπου, μέσα από την βασική κοινωνική λειτουργική ανθρώπινη χριστιανική  ιδιότητα του ανθρώπου- Αγαπάτε αλλήλους -.
Ο Λέκκας Λεκκάκος, από την Αρχαία Τευθρώνη, Μέλος του Συλλόγου Δημοτευθρωνιτών, ο δικός   μας Αλέκος, έφυγε  πρόσφατα η φυσική του ύπαρξη από   κοντά μας, παρέμεινεν όμως και θα παραμείνει στις καρδιές όλων μας, όσοι έτυχε να τον γνωρίσουμε από κοντά και στις 21-1-2017 εγένετο το 40ήμερον Μνημόσυνο του στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών του Κορυδαλλού. Στον Ναό αυτό προσήλθε ένας μεγάλος αριθμός  συγγενών  και φίλων του Λέκκα, τα εκλεκτά μέλη της φυσικής του και της Πατρικής Οικογένειας, οι συγγενείς  του και οι φίλοι του, όλοι  εκεί  να ενώσουμε    τις προσευχές μας στις Ευχές των  Πατέρων της Εκκλησίας μας προς τον Ύψιστον  Θεόν μας για να εντάξει αυτόν – το Αλέκο  μας  στον επουράνιο Χώρο εκεί που οι Δίκαιοι Αναπαύονται.
Ο  Λέκκας υπήρξε  υπάλληλος - Ταχυδρομικός Διανομέας  του Ταχυδρομικού Γραφείου Κότρωνα  για την Περιοχή από Κότρωνα μέχρι το Νύφι, από το τέλος περίπου της Δεκαετίας  του 1947 για περίπου σαράντα χρόνια. Σε μία χρονική περίοδο πολύ δύσκολη- Πέτρινα χρόνια, τότε που το Ταχυδρομείο αποτελούσε σχεδόν το μοναδικό κοινωνικό  μέσον   επικοινωνίας, ο δε Ταχυδρόμος  ήταν  ένας  Άγγελος  κυρίως καλών ειδήσεων, αυτός μετέφερε  το γραπτό μήνυμα – επιστολή  στη Μάνα   - στον Πατέρα   από το ξενιτεμένο παιδί, το οποίο  μήνυμα αρκετές φορές οι  γονείς δεν γνώριζαν να το διαβάσουν και τότε ο Λέκκας  άνοιγε το Γράμμα και το Διάβαζε στους γονείς. Ο Λέκκας και πολλές φορές ως  ο Ταχυδρόμος έγραφε και την απάντηση. Δηλαδή ο Ταχυδρόμος εκείνη την εποχή ήταν ΚΑΙ  ένα είδος – ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑ της Εκκλησίας του Χριστού μας [ τηρουμένων των αναλογιών ].-  ο Λέκκας στα προαναφερθέντα καθήκοντα  του απολάμβανε την απόλυτο εμπιστοσύνη και εκτίμηση των κατοίκων της Περιοχής.
====================================================================




Ο ΑΓΙΟΣ ΖΗΝΩΝ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ.
http://www.postnet.gr/images/spline.gif
Ο Άγιος Ζήνων ανακηρύχτηκε προστάτης των Ταχυδρομικών το 1968, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ταχυδρομείων, της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Γενικών Υποθέσεων, του Τμήματος Μελετών του Υπουργείου Συγκοινωνιών.
Η εορτή  του καθιερώθηκε  στις 10 Φεβρουαρίου, ως εορτή των Ελληνικών Ταχυδρομικών Υπαλλήλων. (Αποφαση/Αριθμ.πρωτο.32219/2159/9/4/68).
Ποια ήταν όμως η ζωή και το έργο του Αγίου Ζήνωνα;
Ο Άγιος Ζήνων γεννήθηκε το 339 μΧ στην περιοχή του Πόντου από πλούσιους και ένδοξους γονείς οι οποίοι τον μεγάλωσαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».
Από μικρός επιδόθηκε στη μάθηση των γραμμάτων και των επιστημών  και γρήγορα διακρίθηκε και έγινε γνωστός σε όλους, για το πλήθος των αρετών του, την άρτια μόρφωση του, το ήθος του, τη σωματική του διάπλαση και τους εκλεκτούς του γονείς.
Όταν ο βασιλιάς Ουάλης ανέβηκε στο θρόνο το 364μ.Χ κάλεσε στο παλάτι τον ξακουστό πλέον Ζήνωνα και του ανέθεσε μεγάλα αξιώματα. 
Όταν προέκυψε κενό στη θέση του βασιλικού Ταχυδρόμου, ο Ζήνωνας προσφέρθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες του επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να βρίσκεται κοντά  στους Πατέρες της Εκκλησίας, τους ασκητές αλλά και τον απλό κόσμο που ζούσαν απλά και ενάρετα στην επαρχία.
Κατά  τη διάρκεια της  Βασιλικής Ταχυδρομικής εργασίας, έργο δύσκολο και κοπιώδες, ο Ζήνων  φιλοξενείται σε μοναστήρια και   ασκητήρια  ερημιτών, υμνώντας και δοξολογώντας το Θεό. Το όνομα του απλού και ταπεινού ταχυδρόμου του βασιλιά είχε γίνει γνωστό σε κάθε πόλη και χωριό και ιδιαίτερα στους φτωχούς και πάσχοντες.
Μια Βασιλική Ταχυδρομική  αποστολή  προς τον επίσκοπο Καισαρείας Βασίλειο καθόρισε και τη μετέπειτα  πορεία του Ζήνωνα, καθώς  μαγεύτηκε από το λόγο, το κήρυγμα , την ταπεινή, ασκητική ζωή του Βασιλείου.
Το 378μ.Χ  μετά το τέλος του βασιλιά Ουάλη από τους Βησιγότθους, ο Ζήνωνας παίρνει την απόφαση να ακολουθήσει την ασκητική ζωή σε μια σπηλιά, που είχε χρησιμοποιηθεί ως τάφος, στα βουνά της Αντιόχειας.
Για σαράντα χρόνια διάγει σκληρό ασκητικό βίο. Τα υπάρχοντα του είναι ένα αχυρένιο στρώμα πάνω σε πέτρες και δύο στάμνες για νερό ενώ τρεφόταν μόνο με ψωμί που του έφερνε κάθε δύο μέρες ένας χριστιανός.
Ο Ζήνωνας αξιώθηκε από το Θεό με το χάρισμα να κάνει θαύματα.
Στις 10 Φεβρουαρίου του έτους 417 μ.Χ σε ηλικίας 78 ετών κοιμήθηκε αφήνοντας φημη Οσίου ασκητού σε όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.


--------------------------------------------------------------------------


ΠΑΝΑΓΙΑ  Η  ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ - 
Η  ΘΑΥΜΑΤΟΥΓΟΣ.
-------------------------------------------------

 
ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  [ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ]  ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΤΗΣ  ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΣΤΗΝ ΤΠΟΠΟΘΣΙΑ ΑΤΕΡΝΟΣ- ΠΛΗΣΙΟΝ  ΤΟΥ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΓΥΛΙΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ
---------------------------------------------------------------------------------


-
ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  [ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ]  ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΤΗΣ  ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΣΤΗΝ ΤΠΟΠΟΘΣΙΑ ΑΤΕΡΝΟΣ- ΠΛΗΣΙΟΝ  ΤΟΥ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΓΥΛΙΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ
------------------------------------------------------------------------ 

-
 ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  [ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ]  ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΤΗΣ  ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΣΤΗΝ ΤΠΟΠΟΘΣΙΑ ΑΤΕΡΝΟΣ- ΠΛΗΣΙΟΝ  ΤΟΥ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΓΥΛΙΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ
--------------------------------------------------

ΙΕΡΟΣ  ΝΑΟΣ  [ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ ]  ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΤΗΣ  ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ-ΣΤΗΝ ΤΠΟΠΟΘΣΙΑ ΑΤΕΡΝΟΣ- ΠΛΗΣΙΟΝ  ΤΟΥ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΓΥΛΙΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ


Η  ΕΚΚΛΗΣΙΑ   αυτή, της ΠΑΝΑΓΙΑΣ της  ΦΑΝΕΡΩΜΈΝΗΣ [ ανεγέρθηκε  στα  ερείπια  [πλήρως κατεστραμ-μένης της αρχικής] ομώνυμης  το έτος  2002. Πρόκειται για  ιδιωτική Εκκλησία, ευρισκόμενη σε ιδιωτικό κτήμα ιδιοκτησίας  κληρονόμων ενός  καλού χριστιανού  και ευγενή Ανθρώπου του Αείμνηστου ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΛΕΚΚΑΚΟΥ του Λέκκα, ο  οποίος διακρίνετο και για την Ηθική Αρετή του και για την Χριστιανική  πίστη του.
Η αρχική  Εκκλησία  εκτιμάται από σοβαρά στοιχεία ότι είχε ανεγερθεί    το έτος 1650 μ.χ. περίπου. Οι κάτοικοι της περιοχής απέδιδαν μεγάλο σεβασμό και θρησκευτική  ευλάβεια  στην  Εκκλησία αυτή και υπάρχει ακόμη  θρησκευτική παράδοση  ότι υπήρχε σε αυτή την Εκκλησία και εικόνα Θαυματουργός.                                 Όταν οι κάτοικοι της περιοχής μέχρι το πρόσφατο χρονικό διάστημα, πριν της ανεγέρσεως  της νέας  Εκκλησίας, αλλά και μετά την  ανέγερση της νέας Εκκλησίας, όταν διέρχονται από την Εκκλησία αυτή προσεύχονται ευλαβικά και ζητούν θαυματουργική επενέργεια της  ΠΑΝΑΓΙΑΣ  στις δυσκολίες της ζωής τους. 

Έχοντας υπόψη  και τα προαναφερόμενα, τα Παιδιά του αείμνηστου  Δαμιανού  ΛΕΚΚΑΚΟΥ προς Ψυχική - Χριστιανική αγαλλίαση - εν είδει Μνημόσυ-νου,  απεφάσισαν να αναστυλώσουν την ανωτέρω Εκκλησία .Με δαπάνη του μεγάλου – πρώτου υιού  του προαναφερομένου  Διαμιανού Λεκκάκου , Λέκκα Λεκκάκου και με  ουσιαστική συνδρομή  και των υιών του Γεωργίου και Παύλου Λεκκάκου, προέβησαν στην αναστύλωση της  προαναφερομένης  Εκκλησίας.


------------------------------------------------------------------- 
ΑΠΟΦΑΣΗ.

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο του Συλλόγου μας [ Πολιτιστικός  Σύλλογος  Δημοτευθρωνιτών – Η  ΤΕΥΘΡΩΝΗ ] ΕΚΦΡΑΖΕΙ  τα  συγχαρητήρια του και τις ευχαριστίες  του  στα Μέλη της οικογένειας  του αείμνηστου  ΛΕΚΚΑΚΟΥ  ΔΑΜΙΑΝΟΥ  από το  Φλομοχώρι  της  Ανατολικής ΜΑΝΗΣ,   για την αναστύλωση  της Εκκλησίας  της Παναγίας της ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ  στην  τοποθεσία  Άτερνος - πλησίον του οικισμού Αργυλιά  του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΕΑΣ.

Λεωνίδας Π.Τζεφεράκος  Πουλίκος Ι.Λεκκάκος   Δημ.Κοφηνάς