Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΙΖΕΑΣ (Athanasius Risea), ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΧΡΙΔΑΣ (Πρώτης Ιουστινιανής).


 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Athanasius Risea), Πατριάρχης Αχρίδος (Πρώτης Ιουστινιανής).

 Ο Πατριάρχης Αχρίδος Αθανάσιος καταγόταν από τη Μάνη. Για πρώτη φορά πήγε στη Νεάπολη της Ιταλίας στα τέλη του 1596. Το 1598 εκδόδηκε διαβατήριο στο όνομα Athanasius Risea. Επανήλθε στη Νεάπολη το 1612, μετά το κίνημα του Διονυσίου του Σκυλοσόφου (1611). Την άφιξή του ανήγγειλε στο βασιλέα της Ισπανίας με έκθεσή του από 17 Ιουλίου 1612 ο Ιερώνυμος Κόμπης (πιθανή καταγωγή από Ανδρούβιστα Μάνης), ο οποίος ήταν πληροφοριοδότης και κατάσκοπος του Ισπανού βασιλιά.

          Όταν το καλοκαίρι του 1615 έφθασε αντιπροσωπεία των Μανιατών στη Νεάπολη με τον Πέτρο Γιατρό-Μέδικο, τους συνόδευσε στη Σικελία ο πατριάρχης Αχρίδος Αθανάσιος και αφού συνάντησαν εκεί τον Αντιβασιλιά της Σικελίας δούκα de Osuna, έφυγαν μαζί για τη Μάνη.

          Από αναφορά της 15 Ιουλίου 1615 του αντιβασιλιά της Νεάπολης κόμη de Lemos προς τον Ισπανό βασιλιά πληροφορούμεθα τα ακόλουθα: «…Ευρίσκετο τότε εδώ ο Πατριάρχης Αχρίδος Αθανάσιος, όστις επανειλλημένως μοι είχε ζητήσει να του επιτρέψω να μεταβή και να εγκατασταθή εις τον Βραχίονα της Μάνης. Αφού συνεβουλεύθην διαφόρους συμβούλους μου, εάν θα ήτο σκόπιμον εις την παρούσαν στιγμήν να του δοθή η άδεια, ην εζήτη, έτυχε της εγκρίσεώς μου, ίνα μεταβή και ίδη τους πληθυσμούς τούτους, τους οποίους θέλομεν να βοηθήσωμεν και αφ΄ ου δεν δυνάμεθα να τους δώσωμεν στρατιωτικούς, να αποσταλή εν πρόσωπον, που θα ημπορούσε να τους βοηθήσει με τας συμβουλάς του…».

          Από τη Μεσσήνα της Σικελίας έφυγαν μαζί ο πατριάρχης Αθανάσιος, ο Πέτρος Γιατρός-Μέδικος και οι άλλοι πέντε Μανιάτες της αντιπροσωπείας. Έκτοτε όμως χάνονται τα ίχνη του Αθανασίου. Μ. Λάσκαρι, Ελληνικά 15(1957)303-6.         
  
          Στις 28 Αυγούστου 1615 ο Ισπανικός στόλος κατέπλευσε στο Πόρτο Κάγιο και απεβίβασε την αντιπροσωπεία των Μανιατών, η οποία απετελείτο από 11 πρόσωπα (να σημειωθεί ότι πήγαν έξη πρόσωπα). Κ.Μέρτζιου, Λακωνικαί Σπουδαί τ. 1(1972)112. Υποθέτουμε ότι μεταξύ αυτών θα ήταν και ο πατριάρχης Αθανάσιος, πιθανώς με ολιγάριθμη συνοδεία, αλλά όπως αναφέρεται δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες γι’ αυτόν.
===========================================================