Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ.



  Είδος: ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Αριθμός: 582
Έτος: 1968
ΦΕΚ: Α 225 19680928
Τέθηκε σε ισχύ: 28.09.1968
Ημ.Υπογραφής: 28.09.1968

Τίτλος
Περί δημοτικών και κοινοτικών κοιμητηρίων.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΘΡΩΝ

Αρθρο: 1
Ημ/νία: 28.09.1968
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ)
Σχόλια
*** Σύμφωνα με το άρθρο 65 του κεφαλαίου Δ του ν. 4257/2014 (ΦΕΚ Α'93/14.4.2014), η προβλεπόμενη στην παρ. 2 του παρόντος επιτροπή αποτελείται από τους κάτωθι υπαλλήλους: α) Τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του οικείου Δήμου και σε περίπτωση μη ύπαρξης από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου της έδρας του. β) Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας. γ) Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Ως Πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται ο αρχαιότερος υπάλληλος ο οποίος μαζί με τα υπόλοιπα μέλη και τους νόμιμους αναπληρωτές τους ορίζονται με την απόφαση συγκρότησης από τον Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι αρμοδιότητες της επιτροπής ισχύουν ως έχουν από τις κείμενες διατάξεις.



Κείμενο Αρθρου
1. Η ίδρυσις και συντήρησις κοιμητηρίων (νεκροταφείων) ανήκει εις την αποκλειστικήν αρμοδιότητα των δήμων και κοινοτήτων.
***2. Οι δήμοι και αι κοινότητες υποχρεούνται να φρονίζουν εγκαίρως δια την εξασφάλισιν των απαιτουμένων χώρων, κειμένων κατ' αρχήν εκτός σχεδίου πόλεως και μακράν κατωκημένων περιοχών δια κοιμητήρια, να περιβάλλουν δε πάντοτε ταύτα δια φυτείων (δένδρων και θάμνων), επί ζώνης επαρκούς πλάτους. Εφ' οιουδήποτε χώρου απαλλοτριουμένου προς ίδρυσιν νέου κοιμητηρίου επιβάλλεται να δημιουργηθή απαραιτήτως εντός της προοριζομένης δια τον σκοπόν τούτον εκτάσεως η ως άνω ζώνη πρασίνου, το υπόλοιπον δε κεντρικόν μέρος να χρησιμοποιήται μόνον ως κοιμητήριον.
Πέραν της ζώνης πρασίνου δημιουργείται οδός περιβάλλουσα το κοιμητήριον. Τας λεπτομερείας ως προς την εκλογήν των θέσεων των κοιμητηρίων, την τοπικήν αυτών διάταξιν και εν γένει παν σχετικόν ζήτημα, ρυθμίζει το δημοτικόν ή κοινοτικόν συμβούλιον δι' αποφάσεώς του, "εγκρινομένης υπό του Νομάρχου" μετά σύμφωνον γνώμην επιτροπής εκ του Διευθυντού Τεχνικών Υπηρεσιών του Νομού, του προϊσταμένου της παρά τη Νομαρχία Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων και του νομιάτρου.
Προκειμένου περί περιοχών κειμένων πλησίον κυρίων οδικών αρτηριών και παραλιακών ή εν γένει τουριστικών χώρων είναι απαραίτητος και η γνώμη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
3. Παλαιά δι' οιονδήποτε λόγον αχρηστευθέντα κοιμητήρια, ων η μεταφορά αποκλείεται δια θρησκευτικούς λόγους δενδροφυτεύονται και εξωραϊζονται, μεταβαλλόμενα εις άλση.



Αρθρο: 2
Ημ/νία: 28.09.1968
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ)
Σχόλια
Η εντός " " φράση στο τέλος της παρ.3 προστέθηκε με την παρ.3 του άρθρου 52 του Ν.1416/1984 (ΦΕΚ Α 18)



Κείμενο Αρθρου
1. Κοιμητήρια ιδρύονται υπό των δήμων και κοινοτήτων εντός της διοικητικής περιφερείας αυτών, προτάσει του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, μετά σύμφωνον γνώμην του οικείου νομιάτρου. Πάντα τα κοιμητήρια ανήκουν ως προς την διοίκησιν και διαχείρισιν εις τους δήμους και τας κοινότητας.
2. Εν αδυναμία, εξευρέσεως καταλλήλου δια την ίδρυσιν ή επέκτασιν του κοιμητηρίου χώρου εντός της διοικητικής περιφερείας του οικείου δήμου ή κοινότητος επιτρέπεται υπέρ αυτού κατά τας οικείας διατάξεις απαλλοτρίωσις, επιλεγομένης, κατά το άρθρ. 1 του παρόντος, εκτάσεως κειμένης εντός της διοικητικής περιφερείας πλησιοχώρου δήμου ή κοινότητος.
3. Απαγορεύεται η ταφή εκτός της περιοχής των κοιμητηρίων και εις ιδιωτικούς χώρους, εξαιρέσει των Μοναστηρίων και Ησυχαστηρίων, "καθώς και των περιβόλων ιδρυμάτων προκειμένου για τον ενταφιασμό προσωπικοτήτων που προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο ίδρυμα".
4. Η περιουσία των κοιμητηρίων παραμένει εις την κυριότητα των




Αρθρο: 3
Ημ/νία: 28.09.1968
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ)




Κείμενο Αρθρου
1. Τα κοιμητήρια χαρακτηρίζονται ως πράγματα εκτός συναλλαγής, εφ' ων κατά το άρθρον 970 του Αστικού Κώδικος δύναται να αποκτάται ιδιωτικόν δικαίωμα ιδιαίτερον (ειδικόν δικαίωμα) επί ωρισμένου χώρου ταφής.
2. Η παραχώρησις ιδιαιτέρου δικαιώματος ταφής εκ μέρους του διοικούντος το νεκροταφείον δήμου ή κοινότητος αποτελεί διοικητικής φύσεως παραχώρησιν αδείας χρήσεως δημοτικού πράγματος των σχετικών πράξεων του δήμου ή κοινότητος συνιστασών εκτελεστάς διοικητικάς πράξεις. Ο εφ' ού παρέχεται δικαίωμα χρήσεως χώρος δεν αποτελεί περιουσιακόν στοιχείον του προς όν η παραχώρησις και δεν είναι επιδεικτικός οιασδήποτε μεταβιβάσεως προς τρίτους δια πράξεων εν ζωή ή αιτία θανάτου.
3. Δια της συστάσεως οικογενειακού τάφου παρέχεται αποκλειστικόν δικαίωμα ταφής εν αυτώ μόνον του προς όν η παραχώρησις, του συζύγου ή της συζύγου αυτού, των κατ' ευθείαν γραμμήν ανιόντων και κατιόντων αυτού νομίμων, θετών, νομιμοποιηθέντων και αναγρωρισθέντων μετά των συζύγων και κατιόντων αυτών, του πατρός ή μητρός του συζύγου ή της συζύγου του προς ον η παραχώρησις, ως και των μη εχόντων ιδίαν οικογένειαν αδελφών αυτού, εφ' όσον συγκατατίθεται εγγράφως ούτος και μη υπάρχοντος αυτού ο σύζυγος ή η σύζυγος και οι κατιόντες αυτού.
Κατ' εξαίρεσιν, δι' αποφάσεως του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου δύναται να επιτραπή η αναγνώρισις δικαιώματος ταφής εις οικογενειακόν τάφον και προσώπων συνδεομένων μετά του αρχικού δικαιούχου και του συζύγου ή της συζύγου αυτού και δι' ετέρου βαθμού συγγενείας εξ αίματος ή αγχιστείας τη προηγουμένη εγγράφω συγκαταθέσει του δικαιούχου ή τούτου μη υπάρχοντος της συζύγου και των κατιόντων αυτού επί τη καταβολή ιδιαιτέρου δικαιώματος ουχί ελάσσονος του ημίσεος του απαιτουμένου δια την παραχώρησιν δικαιώματος συστάσεως οικογενειακού τάφου.




Αρθρο: 4
Ημ/νία: 28.09.1968
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ)




Κείμενο Αρθρου
1. Τα δικαιώματα ταφής και η εν γένει λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών κοιμητηρίων ρυθμίζονται δια κανονισμού ψηφιζομένου υπό του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, κατά τας περί αυτών ισχυούσας ειδικάς διατάξεις.
2. Αι εκ των κοιμητηρίων πρόσοδοι είναι δικαιώματα ή τέλη επιβαλλόμενα προς κάλυψιν εν μέρει ή εν όλω των δαπανών της συντηρήσεως και εν γένει λειτουργίας αυτών.
3. Η βεβαίωσις και η είσπραξις των δικαιωμάτων τούτων ενεργείται βάσει της κειμένης νομοθεσίας "περί βεβαιώσεως και εισπράξεως δημοτικών προσόδων




Αρθρο: 5
Ημ/νία: 28.09.1968
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ)




Κείμενο Αρθρου
Τα επί των τάφων μνημεία, τα αφιερωμένα εις μνήμην τεθνεώτων, έχοντα την έννοιαν εκδηλώσεως θρησκευτικού σκοπού, χαρακτηρίζονται ως πράγματα εκτός συναλλαγής μη επιτρεπομένης ενταύθα της εκποιήσεως, υποθηκεύσεως ή κατασχέσεως αυτών ως και της μεταβολής του προορισμού των. Η επ' αυτών ασκουμένη νομή είναι θρησκευτικού περιεχομένου και δεν έχει περιουσιακόν χαρακτήρα.




Αρθρο: 6
Ημ/νία: 28.09.1968
Περιγραφή όρου θησαυρού: ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ (ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ)




Κείμενο Αρθρου
Τα κοιμητήρια είναι προωρισμένα δια τον εντός αυτών ενταφιασμόν παντός νεκρού, ασχέτως θρησκεύματος ή εθνικότητος.
Οι δήμοι και αι κοινότητες υποχρεούνται όπως παραχωρούν εντός των ανηκόντων εις αυτους κοιμητηρίων, χώρον δια τον ενταφιασμόν παντός θανόντος δημότου ή μη και παντός άλλου εν τη περιφερεία των θανόντος
ανθρώπου, ανεξαρτήτων αν ο θανών ήτο ημεδαπός ή αλλοδαπός χριστιανός ή μη.
Δια τον ενταφιασμόν των μη ορθοδόξων ή των αλλοθρήσκων υποχρεούνται όπως κατόπιν συμφώνου γνώμης της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως καθορίσωσιν ιδιαίτερον χώρον εντός του δημοτικού ή κοινοτικού κοιμητηρίου.




Αρθρο: 7
Ημ/νία: 28.09.1968




Κείμενο Αρθρου
Πάσα διάταξις γενική ή ειδική ρυθμίζουσα τα δια του παρόντος διεπόμενα θέματα καταργείται.




================================================

Ειδική Έκθεση: Όροι λειτουργίας κοιμητηρίων.


  •  0
  •  0

Περιγραφή


Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εκσυγχρονιστούν οι ρυθμίσεις που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των ανά την Ελλάδα κοιμητηριών και ανατρέχουν στον νόμο 582/1968.
 Αξιοποιώντας την εμπειρία του από τη διερεύνηση δεκάδων σχετικών αναφορών, ο Συνήγορος συνέταξε και απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους συναρμόδιους Υπουργούς Ειδική Έκθεση με θέμα «Όροι λειτουργίας κοιμητηρίων». Με την εν λόγω Ειδική Έκθεση η Αρχή παρουσιάζει συνοπτικά τα κατά την κρίση της σημαντικότερα σχετικά προβλήματα, όπως αυτά έχουν αναδειχθεί μέσα από τις αναφορές των ενδιαφερόμενων πολιτών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εντοπίζει ως κύρια ζητήματα που χρήζουν άμεσης επεξεργασίας και αντιμετώπισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες:
α) την έλλειψη χώρου στα κοιμητήρια των μεγάλων αστικών κέντρων,
β) την υιοθέτηση και ουσιαστική υλοποίηση εναλλακτικών τρόπων απόδοσης τιμής με σεβασμό στις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του νεκρού (λ.χ. αποτέφρωση, εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης και φύλαξης των οστών),
γ) την πιστή τήρηση από τις δημοτικές αρχές των κανόνων λειτουργίας των κοιμητηρίων (λ.χ. σεβασμός δικαιωμάτων χρήσης οικογενειακού τάφου, διαδικασίες ανακομιδής),
δ) την αναθεώρηση των κανονισμών λειτουργίας των κοιμητηρίων στη βάση των σημερινών δημογραφικών δεδομένων και αναγκών,
ε) την αναθεώρηση των τελών δικαιώματος χρήσης τάφου προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης αναλογικά ίσων όρων για όλους τους μόνιμους κατοίκους ενός Δήμου στη βάση της αρχής της ανταποδοτικότητας
στ) τη διαδικασία ενταφιασμού των νεογνών.

(από δελτίο τύπου)

Συνοδευτικά Αρχεία 132464.pdf - 150 K


==============================================

 ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ  ΤΩΝ  ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ  ΤΗΣ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ  ΑΠΟ

   ΤΟΝ  ΑΡΜΟΔΙΟΝ  ΔΗΜΟ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ  ΜΑΝΗΣ, ΕΝΤΟΣ  ΤΩΝ  ΝΟΜΙΜΩΝ ΟΡΙΩΝ 

ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥΣ  ΚΑΙ  ΕΙΜΕΘΑ  ΒΕΒΑΙΟΙ  ΟΤΙ ΚΑΙ  ΤΟ  ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ  ΘΑ 

 ΤΥΧΕΙ  ΣΥΝΕΤΗΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, ΟΠΩΣ  ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ  ΚΑΙ  ΚΑΤΑ ΤΟ  ΠΑΡΕΛΘΟΝ 

ΟΤΙ   ΓΝΩΡΙΖΕΙ  ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ.

 ==============================================




10ο
Τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ανατολικής Μάνης

Αριθ. Απόφασης:      421/2015

Το  Δ.Σ.   αποφασίζει  ομόφωνα
Την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης 

11ο
Έγκριση κανονισμού λειτουργίας κοιμητηρίων Δήμου Ανατ. Μάνης.

Αριθ. Απόφασης:      422/2015

Το  Δ.Σ.   αποφασίζει  ομόφωνα
Εγκρίνει και ψηφίζει τον  κανονισμό Λειτουργίας κοιμητηρίων Δήμου Ανατ. Μάνης 

12ο
Καθορισμός τελών κοιμητηρίων Δήμου Ανατ. Μάνης 


Αριθ. Απόφασης:      423/2015
===============
Το  Δ.Σ.   αποφασίζει  ομόφωνα
Καθορίζει ενιαίο τέλος κοιμητηρίων του Δήμου Ανατολικής Μάνης ως εξής:

1.     Δικαίωμα σύστασης κοινού τάφου επταετούς διάρκειας  διαστάσεων 1,20μ.Χ2,50μ. : 210 ευρώ .
2.     Δικαίωμα σύστασης οικογενειακού τάφου αορίστου διάρκειας  διαστάσεων 2μ.Χ2,80 μ.Χ2,5μ. : 350 ευρώ .
3.     Δικαίωμα σύστασης  κτιστού οικογενειακού τάφου διαστάσεων 3μ.Χ3μ.Χ2,5μ.: 435 ευρώ .
4.     Αγορά θυρίδας οστεοφυλακίου:  450 ευρώ
5.     Τέλος ταφής για όλες τις κατηγορίες τάφων : 40 ευρώ
6.     Ετήσιο δικαίωμα φύλαξης οστών :  10 ευρώ 
7.     Ετήσιο τέλος καθαριότητας και συντήρησης Δημοτικών Κοιμητηρίων ως εξής:
Για τάφο μέχρι 5 τ.μ. : 20 ευρώ
Για τάφο από 5 τ.μ. έως 9 τ.μ.: 30 ευρώ
Για τάφο από 9 τ.μ.  έως 12 τ.μ.: 40 ευρώ
Για τάφο από 12 τ.μ.  και άνω : 40 ευρώ συν 4 ευρώ για κάθε επιπλέον τ.μ. 

--